Ptuj (SLO) – Keszthely (H)

fNa het afrekenen bij de super-vriendelijke receptioniste van camping Therme Ptuj en het lozen en vullen van (afval)water, vertrekken we op tijd richting Hongaarse grens. Het zonnetje schijnt en we worden vrolijk van het vooruitzicht naar een land te gaan waar we nog nooit zijn geweest. Eenmaal op de A5 richting de grens verandert het landschap. Het middelgebergte gaat over in heuvels die plaatsmaken voor een vlak landschap.

Ter hoogte van Lendava maken we bij een benzinestation een stop om voor de grens het benodigde e-vignet te regelen. Dat is een fluitje van een cent. Alle campers – van basic tot superdeluxe, ongeacht lengte of wielbasis – vallen onder tarief D2. Wel even een jaar je kassabonnetje bewaren, zeggen de experts. De grens tussen Slovenië en Hongarije geeft geen oponthoud. De eerste kilometers daarna is de politie langs de snelweg in vol ornaat – mét kogelvrije vesten en wapens – zeer nadrukkelijk aanwezig.

We gaan zo snel mogelijk weg van de snelweg en kachelen op ons gemakje richting Keszthely aan het Balatonmeer.

We verbazen ons over de staat van de dorpjes waar we doorrijden. Slechte wegen, veel verwaarloosde huisjes en boven de weg een wirwar van elektriciteitsdraden die op z’n houtjetouwtjes aan de huisjes vastgeknoopt lijken te zijn. Het is alsof de tijd hier al decennia stilstaat.

We komen Keszthely binnen via een bedrijvig industriegebied met fabrieken en grote winkelketens. We doen nog even een supermarkt aan. En ja hoor! Hier kennen ze ús Douwe ook.

IMG_1772 (2)

Camping Castrum heeft nog genoeg plaats en we mogen van opa, die in een soort prieeltje bij de ingang de wacht houdt, zelf het allermooiste plekje uitzoeken. Inschrijven kan morgen wel, zegt hij. ’s Avonds melden we ons in het kleine campingrestaurant. De menukaart geeft reden tot oh’s en ah’s: naast de bedragen in Hongaarse forinten staan ook de prijzen in euro’s vermeld. De soep van de dag kost (in euro’s) 1,63. Voor 6,48 bestel je een hoofdgerecht. Het eten is méér dan voortreffelijk!