Keszthely (H)

We hebben heerlijk geslapen.

‘Gebakken eitje?’

‘Nou, graag!’

Tik tik tik op de rand van de pan.

‘Wel hier en daar en overal!’

‘Wat is er?’

‘Die eieren zijn @#&%$ al gekookt!’

IMG_1777

Met een broodje gekookt ei achter de kiezen zetten we al peddelend koers richting het centrum van Keszthely en het Balatonmeer. Of het gratis fietskaartje niet helemaal accuraat is of dat wij cartografisch van de vrije interpretatie zijn, is een vraag voor later. Uiteindelijk komen we aan in het oude centrum.

Je kunt niet echt in Keszthely zijn geweest zonder bezoek aan het kasteel. Om daar te komen moeten we vanaf hier een winkelpromenade in. De etalages zijn prachtig. Links en rechts van de promenade heeft de economische vooruitgang nog niet echt voet aan de grond.

We strijken neer op een terras met uitzicht op een authentiek kledingzaakje. De wind slaat geregeld onder de kledingstukken. Die moeten dan weer opnieuw worden gestyled, verhangen en gereorganiseerd. Daar is de eigenaresse drukker mee dan met klanten.

IMG_1783

Het kasteel van György Festetics maakt waar wat het de toeristen belooft. Prachtige gebouwen, prachtige tuinen. We brengen er met gemak een paar uurtjes door.

We zwalken terug langs de promenade. Verbazingwekkend hoeveel tandartspraktijken voor implantaten je kunt aantreffen op 500 strekkende meter. We eten een ijsje en pinnen voor 200 euro aan forinten. We staan er niet bij stil dat je voor 1 euro 300 forinten krijgt. Wát een enorm pak geld komt er uit de gleuf ;-). Het is lang geleden dat we buiten de Euro-zone waren en dus zijn we niet meer gewend aan coupures van 10- en 20.000.

Aan de rand van het Balatonmeer vallen we stil. Wát een prachtige weidsheid…

Langs de kant van het meer fietsen we terug richting camping. En ook hier valt het ons op dat de Hongaren een andere opvatting over ruimtelijke ordening hebben dan wij in Nederland gewend zijn. Oude meuk wordt niet gesloopt. Er wordt gewoon iets nieuw naast gebouwd.

IMG_1813 (1)

Terug op de camping is het tijd voor het knappen van een uiltje, een handwasje, een rondje netflix en een puzzeltje. En daarna kuieren we richting campingrestaurant voor (wéér) een heerlijk maaltje. Morgen verkassen we naar Bük.