Ommetje Friesland en Drente

Vrijdag 13 oktober

Ter voorbereiding op het jaarlijkse weekend met ‘oude’ vrienden hoeven we niet zo ver van huis. We ontmoeten onze collega-kwartiermakers in Appelscha, een mooie uitvalsbasis om het prachtige gebied op de grens van Friesland en Drenthe te verkennen. We gaan op zoek naar mooie fietstochtjes, interessante bezienswaardigheden en – niet onbelangrijk – prettige ‘uitspanningen’ waar je fijn kunt aansteken voor een hapje en een snapje.

Eerst koffie. En bijkletsen. En dan op de pedalen voor een tochtje over het Fochteloërveen.

We komen windje mee, windje tegen uit in Veenhuizen waar we – welverdiend – bij ‘Het verenigingsgebouw’ aansteken voor een heerlijke lunch.

Verkwikt en voldaan (wát een lekker biertje!) gaan we verder richting brouwerij ‘Maallust’

IMG_2084

En dan is het nog maar een klein eindje naar het gevangenismuseum.

Met wind tegen is het nog een flinke trap terug naar Appelscha. Gelukkig zorgt Staatsbosbeheer hier en daar voor wat luwte-met-uitzicht.

IMG_2092

We hebben flink wat fiets-kilometers in de benen en terug op de camperplaats vieren we dat met een borreltje-met. We sluiten de dag af met een heerlijk etentje in een plaatselijk restaurant. Voldaan rollen we laat het blauwe busje in.

Zaterdag 14 oktober

Vlakbij de camperplaats vind je de Kamelenmarkt. Tja, wat is er over te zeggen? De plaatselijke lama’s kijken triest uit de oogjes. Je vindt er een kraam met 934 gebruikte aanstekers. En eentje met schoenen waarvan veel geen paartje meer vormen. Vergane kramen die in ledigheid weg staan te roesten. Een patatkar met penetrante ver-over-de-datum-oliewalm. En veel depressieve tuinkabouters. Om over de kindertuin nog maar te zwijgen. Wat een treurnis.

Om het hoofd weer leeg te maken, pakken we de fiets en peddelen we nog een rondje door de prachtige omgeving richting Kale Duinen.

We toppen de dag af met een terrasje, een heerlijke home-made maaltijd en een gezellige nazit. Wat een fijn ommetje!