Iseo (I) – Cinous-Chel (CH)

Met een dubbel gevoel nemen we afscheid van camping Punta d’Oro. Wát een prachtige plek!

P1000168

In de zomer van 2016 reden we – ademloos door het landschappelijk schoon om ons heen – de Zwitserse Julierpas en dat doen we dit jaar graag een keertje over. Om bij de Julierpas te komen, moeten we via Tirano de Berninapas nemen.

IMG_2888

Bij de grens worden we aan de kant gezet omdat de douanier vraagtekens heeft bij de authenticiteit van ons Zwitserland-vignet: dat hebben we op de voorruit geplakt zonder de plakresten van eerdere vignetten minutieus te verwijderen. Knap dat hij dit van afstand ziet! Hij is trouwens super-vriendelijk en legt ons uit dat er door vakantiegangers geregeld met het vignet wordt gefraudeerd: men plakt het dan ‘losjes’ vast en verkoopt het vignet vervolgens door aan mede-vakantiegangers. Sneu, als je op zo’n manier een paar tientjes vakantiegeld moet uitsparen. Wij mogen na een vriendelijke ‘Gute Fahrt!’ onze weg vervolgen.

img_2899.jpg

Vlak na de grens begint de Berninapas. Terwijl de Bernina Expres langs tuft, nemen we de tijd voor een lunch-met-uitzicht.

Als we onze weg vervolgen, verandert het landschap al snel van lieflijk naar ruig.

P1000180

‘Heb jij trouwens enig idee waar die wieldop is gebleven?’

img_2932.jpg

Het landschap is adembenemend.

P1000194

P1000197

P1000198

Vanaf de Berninapas laten we Sankt Moritz met alle plezier liggen. We tikten daar in de zomer van 2016 dik 50 euro af voor een nachtje op de TCS Camping en dat was zelfs voor ons teveel geld voor weinig soeps:

IMG_0770

Rechtsaf dus, richting camping Chapella. Een oase van rust midden in de natuur. Het is er niet druk, zo vroeg in het jaar. De receptie is onbemand, maar we kunnen het terrein vrij oprijden, een plaatsje zoeken en ons busje aansluiten op de stroom en de gratis wifi. High trust. Daar houden we van. Tegen het vallen van de avond komt de beheerster langs. Ze vertelt dat koning winter dit jaar streng heeft geregeerd en dat het terrein nog niet zo lang sneeuwvrij is.

P1000205

Opeens zien we in de verte, tegen de bergwand, iets bewegen. Als we met de fotocamera inzoomen, zien we herten dartelen op het ijs.

P1000207

’s Nachts is het aardedonker en oorverdovend stil.