Tolmin (SLO) – Dornberk (SLO)

De ochtend wordt loom wakker op Kamp Siber. Tegen half 11 vervoegen we ons bij de zus-van om de financiële zaken af te handelen, lozen en tanken water en dan rijden we Kamp Siber weer af.

IMG_0421

Dwars door Tolmin gaat het, richting Tolminska Korita, het diepste punt van Nationaal Park Triglav. De borden geven duidelijk aan waar je langs moet. De Tolmin-kloof bestaat uit een prachtig wandelpad van ongeveer 2,5 kilometer met spectaculaire uitzichten. Wij zijn nog net op tijd voor het allerlaatste parkeerplekje. Met behulp van een nerveuze, oververhitte parkeer-regelaar lukt het uiteindelijk om ons busje op het plekje te manoeuvreren.

Wel %$#@&! Weet jij waar die wandelschoenen zijn gebleven? 🙂 De gympies aan, dan maar. En een flesje water mee.

We kopen onze toegangskaartjes en krijgen van een uiterst vriendelijke mevrouw een overzichtskaartje van de kloof en uitleg hoe we de route het best kunnen lopen.

Wát is het hier mooi! De route loopt over rotsige, goed toegankelijke paden die beveiligd zijn met touw-hekken. Hier en daar gaat het flink omhoog én omlaag, maar ook met gympies aan is het prima te doen.

IMG_0427IMG_0428IMG_0425IMG_0437

Na een lekkere cappuccino bij het restaurant aan de ingang van het park volgen we de loop van de Soča.

_1000495

Onze volgende stop is Saksida in Dornberk. Die staat al een paar jaar op ons verlanglijstje.

Aan de plaatjes op internet te zien, hadden we verwacht dat deze camperplaats boven op een berg zou liggen. Een beetje Toscane in Slovenië, zeg maar. Maar dat is niet het geval. Je moet over smalle weggetjes de rafelranden van het dorp door terwijl je je ondertussen afvraagt of je hier wel goed zit. Wat een drone wel niet kan doen!

Saksida ligt er nog zo vroeg in het seizoen een beetje verlaten bij. Op de camperplekken boven staan twee campers. Vanwege de harde wind en de dreigende luchten in de verte kiezen wij voor een plek onderaan bij het – nog dichte -zwembad. Maar de ontvangst is allerhartelijkst. We worden meegenomen in de wijnkelder. ‘Leider ist dass Restaurant noch geschlossen. Entschuldigung!’ We kopen wat mooie wijntjes, installeren ons, doen een handwasje, badderen lekker in de prima douche en doen een fitness-rondje. En tegen de avond – vooruit – ook nog een we-zijn-er-bijna’tje 🙂