Leeuwarden – Bernburg (D)

Het is 09:00 uur als we de straat uitrijden om onze tweede reis over land naar Griekenland te beginnen. De eerste kilometers is het druk in hoofd: Zijn alle ramen dicht? Alle deuren? Hebben we alles aan boord? Ter hoogte van Heerenveen worden de bezorgde gedachten steeds meer verdrongen door verwachtingsvolle voorpret: welke mooie avonturen zullen we deze zomer gaan beleven?

Ons eerste reisdoel is Bernburg. Als je de reviews op de NKC-app mag geloven, is daar een camping aan de Saale die door de uitbaatster met ijzeren vuist wordt gerund. Dát willen we wel eens meemaken.

Het mooie weer reist niet bepaald met ons mee.

img_0942-2.jpeg

Bij Marienborn maken we een pauzestop. Er is daar een Gedenkstätte die de herinnering aan het voormalige ijzeren gordijn levend houdt. Marienborn was vroeger één van de belangrijkste en grootste grensovergangen tussen West en Oost. Het oostelijke deel is (deels) nog intact en vrij toegankelijk. We nemen een kijkje in dit stukje recente geschiedenis.

img_0945.jpeg

Tegen 16:30 uur komen we aan op camping Schifferklause. Tegen de verwachting in worden we allerhartelijkst ontvangen door een uiterst vriendelijke mevrouw. We merken niks van overdreven regel-dwang. Integendeel, we krijgen een mooie plek toegewezen en genieten na deze eerste reisdag heerlijk van de welverdiende rust in een ambiance van typisch Duitse gemütlichkeit. Zum Wohl!

IMG_0962